TIC.. TAC.. TIC.. TAC.. El món de la comunicació, el rellotge vital de la nostra societat actual.

Benvinguts al nou espai de les TIC i el seu context educatiu. Ens hi endinsem per extreure'n material d'interès i certes pràctiques personals. En feu un tast?

dimecres, 2 de març del 2011

Anàlisi audiovisual d'una imatge (Publicitat)

(càpsules de cafè. Marca "Nespresso")
La imatge presenta un home, el famós actor George Clooney, vestit amb una americana negra de ratlles. Té una tasseta amb cafè a les mans i la seva posició sembla indicar que és a punt de beure d’aquesta tassa. La seva mirada és a càmara i l’expressió és amistosa, sembla que estigui mig rient. Les línies que formen la imatge són bàsicament línies corbes: hi ha tres circumferències, dues que dibuixen les dues mans i una que dibuixa la figura del cap; i una línia corba representada per les dues espatlles o espatlleres, en horitzontal. Hi ha dues línies rectes en diagonal, representades pels braços. Aquestes dues línies diagonals s’ajunten al centre de l’òval que forma el cap, i, deixant via lliure a la imaginació, si ens hi fixem bé podem relacionar aquest conjunt de formes amb l’estructura de la cafetera. És curiós. El pes de la imatge està totalment compensat, la imatge és molt simètrica. Està realitzada en angle frontal i es tracta d’un plà mitjà curt. Els colors de la imatge són bàsicament tonalitats fosques (com el negre, el gris...), menys el to clar i marró suau de la pell i l’escuma del cafè. El fet que el fons i la vestimenta siguin negres dóna molta importància a la cara i les mans, per tant, a l’expressió. La llum diria que és difosa i dura a la vegada: es pot considerar que hi ha en general una llum de tres quarts des de l’esquerra tirant a difosa, més suau, i una altra com per darrera des de la dreta una mica més dura. En aquest cas no hi ha eslògan ni logotip, però a l’anunci complet (que podem trobar a sota d’aquest text) sí que hi són a la part dreta i són perfectament visibles.

L’anunci va destinat a tot el públic que consumeixi cafè, a tot el públic en general (tret dels nens). D’aquest cas no n’és gaire difícil analitzar el concepte ja que crec que no es transmet res en especial, únicament es té en compte la idea del famós per vendre. N’és un clar exemple. De fet, quan pensem en “Nespresso” associem ara sempre el producte a l’actor George Clooney i, en certa manera, això fa també que el producte, que en si només és cafè, tingui un valor potser una mica més selecte, més d’èxit. Cal dir també que el fet de vestir bé el model i tenir el fons negre ajuda bastant a aquesta idea de producte selecte. Segons tot això, si interpretem l’anunci pensant en aquesta idea d’utilitzar en George Clooney, que és l’atracció pura per a moltes dones, és com si aquest les deixés de banda per quedar-se amb el cafè (com a l’spot), per tant, podem dir que el cafè i la marca adquireix més valor. Aquesta última idea té relació amb l’eslògan, ja que posa el cafè Nespresso per sobre de tot: “Nespresso, What else?”.


Anàlisi audiovisual d'una imatge (Publicitat)

(Productes de la marca “United Colors of Benetton”, sobretot roba)

La imatge presenta dues cares, podríem dir de dos persones nues ( pel que s’intueix amb la part del braç i el coll de l’home, com també el de la dona ): La cara de l’home, que és blanc, es presenta de lateral, ja que aquest està fent un petó a la dona, que és negra i es presenta de cara, frontal, amb les faccions encaixonades entre les dues mans blanques de l’home, que li agafen el front i la barbeta provocant-li un somriure. Pel que fa a les línies que constitueixen la imatge, trobem dues principals circumferències (línies corbes) que emmarquen les dues cares, i tres linies rectes: una horitzontal marcada per la mà esquerra de l’home, que ens podria donar en un inici una sensació d’estabilitat, i dues diagonals que formen una “V” dibuixada per l’altra mà. El pes de la imatge està totalment compensat ja que ens trobem amb una persona a una banda, i l’altra persona a l’altra, partint del centre de la imatge. L’angle és frontal i la imatge es tracta, podríem dir, d’un primeríssim pla. Els colors que trobem són bàsicament el to més blanc – rosat de la pell de l’home, i el to més marronós de la de la dona (potser ho podríem considerar com a colors càlids), i la llum és difosa i té una direcció frontal. El logotip es pot percebre clarament a la part inferior esquerra de la imatge.

L’anunci no va dirigit a cap públic en concret sinó a tots aquells posibles consumidors de la marca “United Colors of Benetton”. El fotògraf és l’italià Oliviero Toscani i, igual que en altres anuncis destinats a Benetton, vol transmetre o vol donar a entendre que s’està a favor de la diversitat, de la igualtat entre ètnies diferents, de la solidaritat, etc. Tot això és visible en aquesta imatge, ja que el petó pot servir com una iniciativa de l’home blanc (que sempre ha dominat al negre) per tal d’igualar les dues races, un símbol de solidarització i coordinació. De fet, és com si l’home li volgués regalar un somriure a la dona i li proporciona ell mateix amb les mans. No obstant, a aquesta imatge, com en moltes altres de Toscani, se li pot trobar un doble sentit, és a dir, que pot ser que el sentit vertader de la imatge sigui l’antagònic al que s’interpreta en un principi: es pot considerar també que a partir del petó i l’acció de les mans sobre la cara de la dona l’home blanc manipula i domina la dona, per tant passem d’una idea inicial de solidaritat, a una altra completament racista. Tot això, evidentment són diferents concepcions. L’eslògan té relació, segons la idea que exposava al principi, amb el fet que les races es diferencien sobretot pel color de la pell ( “United Colors of Benetton”).