Des de l’assignatura de TIC TAC, de la Facultat de Ciències de l’Educació de la UAB, se’ns ha demanat que visionéssim dos vídeos relacionats amb el tema que aquesta tracta. El material esmentat ens presenta el concepte de TIC, que coincideix, precisament, amb el nom de l’assignatura. També ens farà entendre una mica millor, per tant, en què consisteix aquesta.
M’he proposat exposar breument el contingut dels dos vídeos, per saber com tracten el tema ja presentat, i fer-ne seguidament una breu reflexió:
Així doncs, el material esmentat, que porta per títol “Aclarando el concepto de TIC” i “¿Qué son las TIC?”, ens parlen de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, però ho fan de forma diferent: En el primer, se’ns divideix el concepte global en els tres que el formen, i ens explica aquests últims. Així, en primer lloc, ens parla de tecnologia com al conjunt d’objectes que utilitza la humanitat, que entrarien dins de tota una sèrie de sistemes, mètodes d’organització i tècniques que satisfan les principals necessitats humanes; en segon lloc ens presenta la informació com a element de coneixement, que es transmet i es conserva un cop executada l’acció d’informar; i, en tercer i últim lloc ens parla de la comunicació com a acció i efecte de transmetre senyals mitjançant un codi comú a l’emissor i al receptor. Per acabar, s’ajunten els tres conceptes i se’ns parla de les TIC com al conjunt de tecnologies que permeten l’adquisició, producció, emmagatzemant, tractament, comunicació, registre i presentació d’informacions en diversos formats. En el segon vídeo esmentat anteriorment es presenta també el mateix concepte en forma de classe teòrica. S’exposa bàsicament el mateix però partint de la idea que les TIC configuren la unió de tres tecnologies ja existents, com són la informàtica, les telecomunicacions i els medis audiovisuals. A més a més s’aprofundeix en la relació de les TIC amb l’educació, i s’intenta explicar què tenen d’educatiu aquestes noves tecnologies: creació de webs educatives, aules d’aprenentatge (eLearning), pissarres digitals, videoconferències, xarxes socials, els recursos propis de la web 2.0, multimèdia educatiu, etc.
Com a reflexió personal en relació al tema, m’agradaria comentar, principalment, que aquest material audiovisual m’ha servit força per esclarir una mica la idea que tenia jo de TIC, i adonar-me que tampoc anava gaire desencaminat. És evident que aquestes noves tecnologies ens han obert moltes portes, i ens han presentat un univers gairebé sense fronteres, on podríem considerar que quasi no hi ha límit de coneixement, d’abast mundial. És per això, i també pel gran ventall de possibilitats educatives, algunes esmentades als vídeos, que crec que les TIC són un gran punt a favor dins aquest àmbit, l’educació. Configura, globalment, i com ja s’ha dit, una immensitat de tecnologies que serveixen com a suport magnífic per al coneixement i el seu aprofundiment dins l’educació, i no tan sols com a suport, sinó com a potència docent. En són exemples algunes universitats virtuals, cursets de les mateixes característiques, etc.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada