En primer lloc, estaria bé comentar que la intencionalitat de l’origen de les wiki es troba en la idea d’assolir el màxim coneixement, en quant a quantitat. Podríem parlar, doncs, d’una certa universalització del coneixement. Dins la filosofia de la Web 2.0, s’estableix el següent raonament: si l’enciclopèdia engloba el coneixement i ningú és capaç de concentrar-lo, fem-lo entre tots per tal que estigui a disposició de qualsevol, sense cap tipus de limitació. És sota aquesta premissa pedagògica que es van desenvolupar les wiki en el camp educatiu. Fonamentada en un col·laboració formal, es pot establir un sistema de treball basat en les wiki com a forma d’agrupar el coneixement en un mateix espai, com s’ha estat intentant des de l’antiguitat per mitjà del que coneixem com a enciclopèdies.
Una wiki s’entén com a un lloc web col·laboratiu, que pot ser editat des del navegador pels seus diversos usuaris. D’aquesta manera, aquests poden crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d’una pàgina web, de forma fàcil i ràpida. La Wikipedia, evidentment, n’és una de les més conegudes. És realment un recurs eficient, cada vegada més usat per empreses i comunitats per a la gestió del coneixement.
Pel que fa al tractament de la wiki en el món educatiu, i les seves principals característiques, us adjunto a continuació un llistat que he considerat prou bo i entenedor, on s’exposen les principals qualitats d’aquest recurs tractat:
- Els Wikis són democràtics: Permeten als usuaris crear i editar qualsevol pàgina en un lloc web és motivador ja que fomenta l'ús democràtic del web i promou la redacció de contingut per usuaris no tècnics.
- Els Wikis incorporen la noció de contingut dinàmic en contínua actualització: La immediatesa del procés d'edició del contingut, facilita als usuaris aportacions contínues al corpus textual del document wiki.
- La tecnologia Wiki promou l'escriptura: El format hipertext simplificat dels wikis permet concentrar-se en el contingut textual, és a dir en el procés d'escriure, sense les distraccions associades a les floritures d'altres programaris d'edició de text. La manca o limitació d'imatges també permet un major èmfasi en la redacció de contingut textual de qualitat.
- Els Wikis faciliten l'autoria distribuïda de documents públics:
Cocrear és complex, tant en el món real com en el virtual. Malgrat aquesta complexitat, els wikis han demostrat el seu potencial per generar documents de gran abast de forma col·laborativa. - Els Wikis amplifiquen la interacció: Amb els wikis es recuperen alguns dels trets del llenguatge oral, com els d'apropiació i recreació, i també maximitzen els avantatges de la paraula escrita com la reflexió, la recensió, la publicació de resultats acumulatius.
- Els Wikis promouen la negociació: Els fòrums o espais de discussió que tenen associats molts wikis, eduquen en el debat obert, l'argumentació i contra argumentació promouen la cerca del consens i la presa de decisions de forma no jerarquitzada.
- Els Wikis faciliten l'edició col·laborativa i oberta: Tot el que s'escriu és sotmès a escrutini constant de la comunitat. L'edició mutualitzada de contingut pot millorar la qualitat de les idees exposades. El discurs i les modificacions queden explícites, els canvis del redactat deixen traça i es pot seguir perfectament l'evolució del discurs.
- Els Wikis generen patrimoni cultural col·lectiu durable: La majoria de treballs escolars que es proposen als centres educatius tenen audiències molt limitades (normalment únicament el professor) . Quan un treball escolar té una dimensió pública àmplia i té una vocació de permanència, adquireix una altra dimensió per als alumnes. Escriure per a una audiència "real" és més motivador i comporta una major autoexigència, també pot induir l'aprenentatge de millors competències comunicatives.
- Els Wikis promouen el voluntariat: Els valors del treball voluntari són inherents a molts projectes wiki. El professorat ha de buscar mecanismes per valorar i avaluar, qualitativament i quantitativa, les aportacions de l'alumnat en projectes com la Wiquipèdia.
- Els Wikis i l'anonimat responsable: Cal fomentar l'ètica de la participació positiva a les comunitats wiki. L'anonimat que faciliten molts wikis, ha de ser emprat de forma responsable per preservar la privacitat, no com a mecanisme d'impunitat.
A continuació us presento un mapa conceptual que he trobat força interessant. Mostra una tipologia dels diversos tipus de wikis educatius, segons la funció que exerceixen de forma prioritària: (spero que es vegi bé, però per si un cas us deixo l'enllaç: http://recursostic.educacion.es/observatorio/apls/wikiseneducacion/web/images/f/f8/Wikis_seg%C3%BAn_su_funci%C3%B3n.jpg)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada